Virágok

A kétszikű növények teljes virágainak külső köre, a csésze a csészelevelekből épül fel. Ezen belül helyezkednek el a sziromlevelek, amelyek a pártát hozzák létre. A csésze- és a sziromlevelek alkotják a különnemű virágtakarót. A virágtakaró lehet egy nemű is, ekkor egyforma lepellevelekből áll. A virág következő része a porzótáj, melyet a porzószálból és portokból felépülő porzók alkotnak . A hím ivarlevelek portokjaiban képződik a virágpor. A legbelső kör a női ivarlevelekből álló termőtáj. A termő a magkezdeményt rejtő magházból, a bibeszálból és a virágport megkötő bibéből épül fel. A hiányos virágokból egyik vagy másik virágrész hiányzik.

HTML doboz


Friss topikok

  • HPP: Most sikerült ráakadnom erre a bejegyzésre, nagyon örültem neki, mivel én is nagy kaktuszkedvelő v... (2012.08.20. 14:48) Kaktusz gondozás

Archívum

Linktárak

Strandok Állás és Munka www Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

HTML doboz

Reklám

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Reklám

Reklám

Kamilla

2012.07.26. 07:23 - tothlajos

Címkék: kamilla viragszőnyeg Camilla kamillia magyar kamilla kamazulén disznövény Aetheroleum chamomillae

chamomilla_title.jpgA szikes puszták fehéren világító szikpadkáinak, szikfoltjainak gyér növényzetét, a sziki mézpázsit, a bárány paréj, a sziki üröm és legismertebb gyógynövényünk, az orvosi székfű közismert nevén kamilla alkotja. A botanikusok Chamomilla recutita néven ismerik, de használatos még a régebbi elnevezése, a Matricaria chamomilla is. Hazánkban kamillatermesztéssel a szikes területeken foglalkoznak, hiszen jellegzetes sziki növény. Sótűrése kiváló.

 Rövid gyökeréből a kamilla 20-50 cm magas szárat növeszt, amelyen kétszer-háromszor szárnyalt levelek vannak. A hajtások csúcsán egyesével ülnek a virágzatok. Egy virágzat sziromnak látszó fehér nyelves virágokból és körülbelül 400 sárga csöves virágból áll. Májustól júniusig virágzik. A kaszat termés igen kicsiny, körülbelül 20 000 mag tesz ki 1 grammot. Dísznövényként szeptemberben olyan helyre vessük, ahol kevésbé tapossák le. Virágszőnyege szép látványt nyújt. Miután nem kezelhető gyepként, a gyomosodás kivédése kemény munkát igényel.  A gyógyászatban a szárított virágzatokat használják fel, hivatalos neve: Chamomillae flos (Flores chamomillae). A kamilla illóolajának (Aetheroleum chamomillae) fő hatóanyagai a matricin, amazulén és a bisabolol. Vagyis az α-bizabolol (15-40%), bizabolol- származékok, valamint a vízgődesztilláció során a matricinből képződő kamazulén (3-5%) és spiroéterek. A kamilla fontosabb hatásai közül a baktericid, gyulladáscsökkentő, sebsarjadzást elősegítő, fekélyellenes, görcsoldó és nyugtató hatások emelhetők ki. A sziki kamilla illóolajában az egyik gyulladáscsökkentő és fekélyellenes hatásáért is felelős komponens, a bizabolol fordul elő jelentősebb koncentrációban (többszöröse annak, mint amennyi a vetési és termesztett kamillákban található), A vadontermő fajtáknak azonban a hajszálérszűkítő amazulén tartalma alacsony. Az 1970-ben állami elismerést kapott a Bk 2 poliploid és Soroksári 40 diploid fajták már az igényeknek megfelelő olajösszetételűek. A magyar kamilla a világpiacon is előkelő helyet foglal el.

 chamomilla01.jpgA kamilla akkor gyűjthető, ha fészkes virágzatának csöves virágai már sárgák, a fehér nyelves virágok pedig vízszintesen állnak, és hullik a virágpor. A leszedett virágokat száraz, hűvös, sötét helyen szárítjuk. A száras növényt is begyűjthetjük. Ekkor a gyökereket, elbarnult részeket el kell távolítani. Csokorba kötve, fejjel lefelé felfüggesztve szárítható. Már kb. egy hét után kiszárad. A száraz növényt vágjuk 10 cm-es darabokra. Napi dózisa 3g, készíthetünk belõle fõzetet és forrázatot is attól függõen, hogy hogyan akarjuk alkalmazni. Forrázata Görcsoldó. Jó szorongás ellen is. Külsőleg sebek, bőrfekélyek és kötőhártya-gyulladás kezelésére alkalmazható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://virag-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr594678543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása