Virágok

A kétszikű növények teljes virágainak külső köre, a csésze a csészelevelekből épül fel. Ezen belül helyezkednek el a sziromlevelek, amelyek a pártát hozzák létre. A csésze- és a sziromlevelek alkotják a különnemű virágtakarót. A virágtakaró lehet egy nemű is, ekkor egyforma lepellevelekből áll. A virág következő része a porzótáj, melyet a porzószálból és portokból felépülő porzók alkotnak . A hím ivarlevelek portokjaiban képződik a virágpor. A legbelső kör a női ivarlevelekből álló termőtáj. A termő a magkezdeményt rejtő magházból, a bibeszálból és a virágport megkötő bibéből épül fel. A hiányos virágokból egyik vagy másik virágrész hiányzik.

HTML doboz


Friss topikok

  • HPP: Most sikerült ráakadnom erre a bejegyzésre, nagyon örültem neki, mivel én is nagy kaktuszkedvelő v... (2012.08.20. 14:48) Kaktusz gondozás

Archívum

Linktárak

Strandok Állás és Munka www Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

HTML doboz

Reklám

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Reklám

Reklám

Csodaszem

2012.07.26. 08:03 - tothlajos

Címkék: növények cinerária csodaszem asteraceae fészkesvirágzat stellata grandiflora színpompás csokor

senecio02.jpgA csodaszem régebbi tudományos, illetve botanikai neve alapján a cinerária (Senecio x hybridus syn. cruentus) igazi kedvelt télvégi, virágos, cserepes növényünk. A nemesítéseknek köszönhetően vált az európai kertek kora tavaszi, virágos növényévé.

Sokszínű és változatos vagyok!  A 3500 fajt magában foglaló fészkesvirágzatúak (Asteraceae) nemzetségébe tartozó csodaszem az Atlanti-óceán két nagyobb szigetcsoportjáról (Kanári- és Madeira-szigetek) származik, ahol hűvös, párás levegőjű erdei tisztásokon vadon él. Az angol és francia kertészek a múlt század első felében nemesítették az erdei fajból az élénk színű, sokvirágú fajtákat. A század második felében a német nemesítők is nagyon sok új fajtát hoztak létre. A csodaszem (cinerária) ritkásan szőrös, fonákukon sokszor kékes árnyalatú, üde, halványzöld, karéjos levelei körkörösen helyezkednek el, szépen körülvéve a fészekvirágzatot, amely lehet egyszerű, féltelt vagy telt, színe pedig igen változatos a kék, piros, rózsaszín, fehér és ezek árnyalatai. A fészkek lehetnek fehér, sárga vagy bordó színűek. A terebélyes bogernyőt alkotó virágzatnak minden egyes tagja egymagában is kis fészekvirágzat így összességükben igen dekoratív, szemetgyönyörködtető, színpompás csokrot alkotnak. A legkedveltebb fajtatípus a legnagyobb virágú 'Grandiflora'. A legmagasabb cineráriák 60-90 cm-es magasággal a 'Stellata' fajtába tartoznak, viráguk kicsi és csillag alakú. A 'Nana' fajtatípus egyedei kistermetűek, tömött növekedésűek, apró virágúak.  Leírása, igényei: A növény a magasságához képest, meglehetősen terebélyessé nőhet. A csodaszem (cinerária) származásából adódóan a hűvösebb, 10-16 °C körüli hőmérsékletet, valamint a magas páratartalmú klímát kedveli. Tápanyagban gazdag, kissé savanyú földet igényel. Világos, de közvetlen napsütéstől védett helyen érzi jól magát. Igen vízigényes, ezért talaját tartsuk állandóan nedvesen, száraz és meleg körülmények között gyakran permetezzük körülötte a levegőt. A cserepet állítsuk kavicsos tálcára vagy vegyük körbe nedves tőzeggel. Kiszáradásakor nagyon gyorsan lankad, alapos és bőséges beöntözés után azonban igen hamar ismét "talpraáll". A cserepet akár vízbe is meríthetjük. Arra ügyeljünk, hogy a virágzatát lehetőleg ne érje víz, mert emiatt a virágok megbarnulhatnak. Tápozni a virágzása alatt nitroszegény tápoldattal célszerű. A cinerária igen érzékeny a hideg huzatra. A virágok idő előtti elnyílásának leggyakoribb oka a száraz, meleg klíma és a kevés víz. Elvirágzás után, ami általában 4-6 hét a növény sajnos elpusztul. Hűvös és világos helyen tartva bőséges öntözés mellett kissé meghosszabbítható a virágzása. A fagyok elmúltával kiültethetjük a kertbe vagy az erkélyládába, félárnyékos helyre, ezzel szintén elérhetjük, hogy viszonylag hosszabb ideig virágozzon.

 Betegségek, kártevők: Hiába vízigényes növény igen érzékeny a túlöntözésre is. Emiatt megtámadhatja a szürkepenész, és a botritisz, ebben az esetben pedig alsó levelei különösen gyorsan elhervadhatnak, majd le is száradhatnak. A levéltetvek és a liszteskének is nevezett üvegházi molytetvek szintén kedvelik. Ellenük azonnal növényvédő szerrel kell védekeznünk, különben sajnos a növényt idő előtt ki kell dobnunk.

Szaporítása: A csodaszem (cinerária) szaporítása magvetéssel történik. Magját nyáron (május-június) vetik, majd a tél folyamán üvegházban, 5-7 fokon, párás környezetben nevelik. 12 fokos hőmérsékleten indul meg a virágképződés. A vásárlókhoz tél végén, február-március hónapokban bimbós vagy kezdeti virágzó állapotában kerül. Szaporításával a kertészetek foglalkoznak, mert házi körülmények között nehéz megteremteni számára az ideális környezeti feltételeket.

senecio04.jpgA csodaszem igen változatos színei miatt akár önállóan vagy más virágos szobanövényekkel, illetve zöld növényekkel társítva is remekül mutathat a lakásban. A hatás és a látvány fokozható, ha egy közös tartóedénybe több különböző színű növényt cseréppel együtt elhelyezünk, vagy beültetünk. Tapasztalatok szerin ablakközben tartva, az ottani általában hűvös és párás körülmények között virulhat a legtovább, akár 6-8 hétig is. Továbbnevelni sajnos nem lehet, mivel csak egyszer virágzik és azután elpusztul.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://virag-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr514678581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása