Virágok

A kétszikű növények teljes virágainak külső köre, a csésze a csészelevelekből épül fel. Ezen belül helyezkednek el a sziromlevelek, amelyek a pártát hozzák létre. A csésze- és a sziromlevelek alkotják a különnemű virágtakarót. A virágtakaró lehet egy nemű is, ekkor egyforma lepellevelekből áll. A virág következő része a porzótáj, melyet a porzószálból és portokból felépülő porzók alkotnak . A hím ivarlevelek portokjaiban képződik a virágpor. A legbelső kör a női ivarlevelekből álló termőtáj. A termő a magkezdeményt rejtő magházból, a bibeszálból és a virágport megkötő bibéből épül fel. A hiányos virágokból egyik vagy másik virágrész hiányzik.

HTML doboz


Friss topikok

  • HPP: Most sikerült ráakadnom erre a bejegyzésre, nagyon örültem neki, mivel én is nagy kaktuszkedvelő v... (2012.08.20. 14:48) Kaktusz gondozás

Archívum

Linktárak

Strandok Állás és Munka www Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

HTML doboz

Reklám

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Reklám

Reklám

Pávaliliom

2012.07.26. 07:38 - tothlajos

Címkék: virágzás gombaölő Pávaliliom pavonia tigridia Tigridia Pavonia mexicó hamarhervad

tigridia_title.jpgA pávaliliom igazi ékességét színpompás virágai jelentik. Jóllehet ezek egy nap (néhány óra) alatt elhervadnak, mégis sokáig gyönyörködhetünk e növényben, hiszen a száron több virág is fejlődik, amelyek nyáron egymás után nyílnak.

tigridia01.jpg Leírása: A Tigridia nemzetségnek számos faja létezik, többségük azonban apró virágokat hoz. Kivétel ezalól a Tigridia pavonia-Pávaliliom, melynek csodálatos virágai a 10-12 cm-es nagyságot is elérik. A mexikói felföldekről származó növényt 1796 óta termesztik Európában. A növény latin nevében a "tigris" szó szerepel, virágai azonban nem csíkosak, hanem a párduc mintázatához hasonlóan foltosak. A 'pavonia' elnevezés a latin 'pavo', azaz páva szót rejti magában. Ennek magyarázata, hogy a külső levélleplek pávatollra emlékeztetnek. A pávaliliom a Nősziromfélék (Iridaceae) nagy családjába tartozik. Erre utalnak a családra jellemző hosszú, kard alakú levelek, amelyekből azonban a pávaliliomon kevesebb fejlődik, mint botanikai rokonain. Virága: Az erőteljes virágszárak 30-50 cm hosszúra nőnek. Mindegyiken 4-6 virág található, amelyek egymás után nyílnak ki. Minden virágon három nagy külső, valamint három kisebb belső lepellevél található. A virágok vörös, lila, rózsaszín, fehér, sárga vagy krém színűek lehetnek. Némi hasonlóság fedezhető fel a pávaliliom és az egzotikus orchidea virágai között.

tigridia02.jpg Néhány jótanács a Pávaliliom cserépben való neveléséhez: Egy cserépbe több gumót ültessünk, március hónapban.Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű földet használjunk. A gumó méretétől függően 5-8 cm mélységbe ültessük. Óvatosan öntözhetjük. A földet mindig tartsuk enyhén nyirkosan, de soha ne áztassuk át teljesen. Mészmentes (forralt) vízzel öntözzük, és hetente egy alkalommal tápoldatozzuk. Fényigényes, de óvakodjunk attól hogy a talaj átforrósodjon. Július elején megkezdődik a virágzás ideje és szeptember végéig tart. Tovább gyönyörködhetünk a pompás színekben, ha a szabadban egész ágyást veteményezünk be, de nagyon vigyázni kell, hogy a talaj hőmérséklete ne emelkedjen túl magasra.

Utógondozása: A pávaliliom gumóinak élettartama több év. Virágzás után a levelek elhervadnak. A gumókat, miután kiszedtük a földből, szárítsuk meg. A kisebb oldalgumókat használjuk fel a tavaszi szaporításhoz. Ezek azonban nem száradhatnak annyira ki mint a régiek, ezért tartsuk tüllzacskóban, sötét szellős helyen. 8-10 C-on teletessük.

tigridia03.jpg Előfordulható betegségei: sárga levélcsúcsok, - amelyek a túlöntözés jelei. a virágrügyek elhervadnak a kinyílás előtt, - valószínű egy alkalommal túlságosan kiszáradt a talaj. a levelek elszáradnak, alsó részük kirojtosodik , - gombabetegségben, "szárazrothadásban" szenved a növényünk. A beteg növénytől szabaduljunk meg, a többit megelőzésképpen gombaölőszerrel kezeljük. a virágokon és a leveleken megjelenő szürke, nemezes bevonat a szürkepenész - Gombaölő szert kell alkalmaznunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://virag-mania.blog.hu/api/trackback/id/tr464678549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása